Håndverk, design og produktutvikling

NYHET FRA SKOLESTART 2020.

Informasjonen om programfagene er hentet fra utkast til læreplan og vil bli oppdatert når læreplanen er fastsatt.

Håndverk, design og produktutvikling passer for deg som liker å arbeide med hendene, er interessert i å forme og lage gjenstander og som er nøyaktig og utholdende.

Les mer om faget på vilbli.no

Du lærer:

• håndverksteknikker
  • om ulike materialer
  • om bærekraftig design og produktutvikling
  • bruk av skisser og produksjonstegninger
  • håndverks- og kulturhistorie

Du kan bli:

• urmaker, gull- eller sølvsmed
  • kjole- og draktsyer, kostymesyer eller bunadtilvirker
  • møbelsnekker, treskjærer eller orgelbygger
  • keramiker, skomaker eller smed

Hvorfor velge Sam Eyde vgs?

Vi har engasjerte og dyktige lærere, som legger vekt på læringsmiljø, god kunnskap, gode holdninger og ferdigheter.

Vi tilbyr retning innen Søm og tradisjonshåndverk på vg2 og lærefaget Kjole- og drakt over 2 år i skole. (Kanskje noe justeringer i tilbud fra skoleåret 2021/22 for Vg2.)

Vi har store og flotte praksisrom, stort grovrom for ulike aktiviteter, keramikkrom, snekkerverksted og godt utstyrt sømverksted.

Vi har samarbeid med relevante bedrifter for de beste mulige praksisplasser i de ulike yrkesretninger.

Vi deltar/bidrar i aktiviteter/oppdrag utenfor skolen som TedX, UKM, KUBEN m.m.

Første året:

Klikk for stort bildeDesign og tradisjonshåndverk Jarle Jørgensen/Sam Eyde vgs

Vg1 Håndverk, design og produktutvikling

Faget skal videreføre kunnskap om norske og samiske tradisjonelle håndverksfag innenfor tekstil, tre, metall, horn og leire. Gjennom praktisk arbeid og bruk av materialer, verktøy og håndverksteknikker utvikler elevene håndlag og forståelse av skapende arbeidsprosesser og fagenes egenart.

Andre året:

Klikk for stort bildeKjole- og draktsyerfaget Jarle Jørgensen/Sam Eyde vgs

Vg2 Søm og tekstil

Vg2 søm og tekstilhåndverk er et skapende og fremtidsrettet fag som skal dekke samfunnets behov for framtidige håndverkere innen tekstile fagområder. Faget skal danne grunnlag for reelle utviklings- og arbeidsmuligheter innenfor tekstilhåndverk så vel som design og produktutvikling innen moderne produksjon. Gjennom forståelse for tekstilfagene som kulturbærer utvikles identiteten til det skapende mennesket og tekstilfagenes tilhørighet i et samfunn i endring.

Tredje året:

Klikk for stort bildeDrapering Sam Eyde vgs

Vg3 Kjole- og draktsyerfaget

Kjole og draktsyerfaget er et allsidig og praktisk estetisk fag som gir et bredt utvalg av muligheter innen søm av klær og klesdesign. Faget skal bidra til å utdanne allsidige håndverkere som får en bred plattform tilknyttet søm, mote, design og innkjøp. Kjole- og draktsyeren dekker samfunnets behov for håndtilvirkede klær med fokus på riktig passform, modell, farge og materialer tilpasset kundens kroppsfasong og personlige stil og behov.